Afscheid Barátos

Dominee Barna Boné heeft de leeftijd bereikt dat hij als predikant met pensioen mag gaan. Hij heeft ervoor gekozen om na dit lopende seizoen te stoppen als predikant van Barátos. Voor hem eindigt dit seizoen in september 2020

Daarom is het predikantenechtpaar op zoek gegaan naar een andere woning, omdat zij de pastorie in Barátos bij pensionering zullen verlaten.

Eind vorig jaar is ook een andere woning gevonden in Felsoboldogfalva (Feliceni). Deze plaats ligt op een korte afstand van Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), waar hun zoon met zijn vrouw en kinderen wonen. De afstand tot het dorp Körispatak waar hun dochter met man en kinderen wonen, is ook veel korter dan vanaf Baratos. Een begrijpelijke keuze dus.

De woning is in aanbouw en verwacht wordt dat deze in mei 2020 wordt opgeleverd.

 

 

Verhuizen brengt kosten met zich mee en we zijn bezig om ook daarvoor enige hulp te bieden. 

Mocht u een bijdrage willen leveren voor deze verhuizing of voor een eventueel afscheidscadeau voor het predikantenechtpaar dan is uw gift van harte welkom. Wilt u dan bij het overmaken vermelden “gift t.b.v. Barátos”. Alvast hartelijk dank.

 

De afscheidsdienst staat gepland voor de laatste zondag van september 2020. 

Het is nog wel afwachten welke mogelijkheden er zijn om dit bij te wonen, gezien de beperkingen door de Corona virus

Wijnactie december 2019 en Pasen 2020

Op advies van enkele wijnkenners in Moordrecht hebben we, voor de kerst wijnactie, wat nieuwe wijnen toegevoegd en enkele wijnen weggelaten. Van ons nieuwe assortiment zijn er deze keer totaal 49 dozen besteld.

Op vrijdag 13 december 2019 is de bestelling bij de stichting afgeleverd. De meeste dozen zijn dezelfde dag nog bij de mensen thuisgebracht. Fijn dat er weer zoveel bestellingen zijn binnengekomen.

 

 

Ook de wijnactie voor Pasen 2020 is geweest. Het assortiment van de kerstactie werd uitgebreid met een heerlijke rosé. We kunnen terugkijken op een geslaagde wijnactie, 35 dozen zijn verkocht en rondgebracht. 

 

Reisverslag september 2019

Barátos

Op donderdag 5 september arriveerden twee personen met eigen auto bij in Barátos en 8 personen met een huurbusje van af het vliegveld van Boekarest. Het was weer een warm onthaal bij het predikanten echtpaar Barna en Maria Boné. 

Ontmoeting met de burgemeester.

Op vrijdagmorgen hadden we een ontmoeting met de burgemeester in de vergader- en trouwzaal van de gemeente.

Deze burgemeester is 3 jaar geleden gekozen en besprak met ons de ontwikkelingen van zijn drie dorpen van de afgelopen 3 jaar.

Het waterleidingsysteem is sinds november 2018 in bedrijf. Dit water is erg zuiver en daarom gewoon drinkbaar. Het water komt uit het verderop gelegen bergdorpje Kommandó (25km van Baratos).

Het water loopt, door het hoogteverschil van beide dorpen, zonder enige pomp in een voorraadtank van 200.00 liter in Barátos. Van hieruit wordt het met een hydrofoorsysteem in het leidingensysteem van het dorp gepompt. Alle woningen zijn aangesloten en er zijn ook nog eens 125 brandblusaansluitpunten.

Aan de riolering wordt nu hard gewerkt. Verwachting is dat het rioolsysteem in november 2019 gereed is. Dit is een project van 2 miljoen euro.

Verder is afgelopen zomer de basisschool gerenoveerd en met een crèche lokaal uitgebreid.

 

Uitbreidingen bij boer Mark

Bij de familie Mark was de verbouwing van de stal met een 12 standsmelkstal gereed. Er werden nu 54 koeien gemolken en er zat een uitbreiding met enkele tientallen aan te komen. Zij geven aan dat deze plannen mede van de grond gekomen zijn door ons melkproject van 2002. Doordat de landerijen niet achter de stallen liggen wordt er in het land nog steeds gemolken met de melkwagen die we  in 2006 gestuurd hebben.

 

In en rond de kerk

De afgelopen jaren is er veel opgeknapt aan het kerkgebouw: nieuwe ramen en kozijnen, buiten pleisterwerk, nieuwe vloer, dak vernieuw, gedeeltelijke revisie van het orgel en nieuwe kleden over de banken. Door de gemeente is er een nieuw hek geschonken om het terrein van de kerk. Dit laatste is tot stand gekomen door de goede relatie die de kerkelijke gemeente nu heeft met de burgemeester/burgerlijke gemeente.

De gemeenschapsruimte bij de pastorie werd, op het moment dat we er waren, opgeknapt en er zouden nieuwe kozijnen geplaatst worden.

In opdracht van de Hongaarse reformatorisch kerk, in opdracht van de Bisschop, is er enkele jaren geleden een speeltuin en sportveld aangelegd. Op dit moment is er een sporthal in aanbouw.

Op zaterdagmiddag zijn we hier vertrokken naar Körispatak, nadat het autoverhuurbedrijf onze slecht lopende Vito bus had omgeruild voor een Ford personenbus.  

Körispatak

Onderweg naar Körispatak zijn we eerst gestopt bij ons pension Árcso Fogadó in Korond om in te checken en onze spullen in de kamers te brengen. Daar troffen we de 4 treinreizigers aan die daar ook met een huurauto uit Kolozsvár (Cluj Napoca) waren aangekomen.

Daarna zijn we doorgereden naar Körispatak en hebben we het predikanten echtpaar Kati en Levi Gilyén ontmoet. Ook hebben we meteen een rondleiding gehad door het nieuwe verenigingsgebouw. Zondag na de kerkdienst hebben we met de gemeenteleden hierin als opening met elkaar koffiegedronken. Als geschenk voor dit gebouw hebben we een beamer geschonken.

Het was fijn om te vernemen dat ons bezoek van 3 jaar geleden de finale impuls heeft gegeven voor de start van dit gebouw. 

De stichting is ook blij dat we, met goede sponsoren, financiële steun hebben kunnen geven om dit gebouw te realiseren.

 

 

Verder vernamen we dat er plannen zijn om, naast de kerkelijke activiteiten, ook buitenschoolse opvang te gaan organiseren in dit nieuwe gebouw. Deze mogelijkheid is er nu niet in het dorp. Er zijn verschillende kinderen die bij hun opa en oma wonen (omdat hun ouders ergens in West-Europa werken) en in een ander dorp op school zitten omdat daar buitenschoolse opvang geboden wordt.

Het is dus mooi dat dit nu in eigen dorp aangeboden kan gaan worden.

 

 

Reis naar Roemenië september 2019

Van 5 tot 10 september 2019 gaat een groep van totaal 14 personen weer een bezoek brengen aan Baratos en Körispatak. Het doel is om elkaar weer gezellig te spreken en in Körispatak het gerealiseerde verenigingsgebouw te bekijken.

Van deze groep reizen er 8 personen met het vliegtuig. 4 personen met de trein en 2 personen met eigen auto. Lokaal wordt er gereisd met huurauto's.

We zien uit naar de leuke ontmoetingen.

Gebouw in Körispatak

Het verenigingsgebouw bij Kati en Levi in Körispatak is gereed, zie de foto's van de bouw bij het kopje "Projecten". Met behulp van plaatselijke donaties en sponsors van onze Stichting is het gelukt om dit te realiseren.

In september 2019 gaat een groep van 14 personen naar de opening van dit gebouw.

Het is weer een mooi project, waar we als stichting een bijdrage hebben kunnen leveren om dit daar plaatse te kunnen realiseren.

Sponsors en degenen die ons hierbij ondersteunen door bv wijn te bestellen, bedanken we hartelijk hiervoor.

Wijnacties in december 2018 en april 2019

De stichting is blij met alle bestellingen bij onze wijnacties. 

Met de actie in de Herst van 2018 zijn 43 dozen wijn besteld en afgeleverd en met de Paasactie 2019 waren dit 36 dozen wijn. De opbrengsten worden gebruikt om transporten te kunnen organiseren en een bijdrage te kunnen leveren aan de realisatie van het verenigingsgebouw in Körispatak.

In het najaar van 2019 wordt de volgende wijnactie georganiseerd. 

Transport gaat weg

Op zaterdag 11 november zijn er 6 bigbags gevuld bij onze opslag. Goederen die meegaan zijn incontinentie materialen, verpakkingen met geconcentreerde voeding, een rollator, een rolstoel, gebruikte kleding. In totaal is het 12 m2. Alle goederen worden in combinatie met de hulporganisatie uit Nieuwerkerk vervoert naar Roemenië. Onze goederen worden gelost in Cruseni. Daar zijn 3 bigbags voor bestemt de andere 3 gaan door naar Baratos. Dit vervoer wordt door de mensen daar verzorgd.

Het transport vertrekt op 30 november en zal op 5 of 6 december in Roemenië arriveren.

Succes wijn actie Herst 2017

We kunnen spreken van een groot succes met de actie in november 2017. Bij elkaar zijn er 46 dozen wijn verkocht. De laatste bestellingen kregen we 17 november 2017 binnen en op 22 november zijn de meeste dozen al geleverd.

Met de opbrengst kunnen we het transport van november 2017 bekostigen.

Hartelijk dankt voor uw bijdrage aan ons werk.

Transport november 2017

Eind november zullen we weer een transport organiseren naar Roemenië. Een deel van de goederen zijn bestemd voor Baratos en het ander deel voor Criseni.

Criseni ligt vrij ver van grotere steden, waar winkels zijn met tweedehands kleding. Daarom is kleding wat we sturen erg welkom.

Verder zijn we erg geïnteresseerd  in medische goederen, zoals rolstoelen, verbandmiddelen, incontinentie materialen ed.  Heeft u iets, laat het ons weten.

Bouwactiviteiten in Criseni

De bouwactiviteiten zijn in volle gang. Met wat vertraging is er uiteindelijk eind juli 2017 gestart. De fundatie is gereed en ook een deel van de buitenmuren zijn geplaatst. Kijk hiervoor onder tab "projecten". 

Wijnactie najaar 2017

 

Ook dit najaar organiseren we weer een wijnactie. Eind oktober zullen de bestelformulieren gereed zijn. De bestelling kan dan tot uiterlijk 13 november 2017 ingeleverd worden. Dan zorgen wij er voor dat de wijn ruim voor de feestdagen in uw bezit is. 

Transport 2017

In mei is er weer een transport naar Roemenië, Criṣeni. Daarvoor zijn er 4 bigbags gevuld met kleding, enkele rollators en medische goederen. Verder gaat er met dit transport twee pallets met muurverf mee, welke ontvangen is van een verfhandel.

Het transport zal dit jaar gecombineerd worden met een hulpgoederen transport uit Nieuwerkerk a/d IJssel.  

Onder de tab "foto"ziet u de aankomst van de goederen in Roemenie

Resultaten wijn actie 2017

 

Er kan teruggezien worden op een succesvolle wijnactie. Er zijn in totaal 18 dozen besteld en ondertussen afgeleverd.

Waarschijnlijk zullen we aan het einde van het jaar weer een actie gaan organiseren. Wilt u meer weten en staat u niet op de huidige maillijst, neem dan contact met ons op.

Wijnactie Pasen 2107

N.a.v het succes met de verkoop van vorig jaar is er besloten om met pasen weer een actie te houden.

Met de opbrengst  willen we bouwplannen ondersteunen voor een jongeren- cq vergaderruimte bij de kerk in Criṣeni.

Dit is de gemeente van het jonge predikanten echtpaar Kati en Levi, waar we in mei een bezoek brachten.

 
U kunt kiezen uit 2 witte en 3 rode Roemeense wijnen.

In de bijlage vindt u een uitgebreide beschrijving en de mogelijkheid om te bestellen.

   

    Wit:    1) Calusari Sauvignon Blanc

                2) Calusari Chardonnay

 

          

    Rood: 3) Calusari Cabernet Sauvignon

                4) Calusari Merlot

 

Deze wijnen kunnen wij aanbieden voor € 36,00 per doos van 6 flessen van dezelfde soort.

 

Voor liefhebbers hebben wij een bijzonder rode wijn in een wat hogere prijsklasse en kwaliteit.

Wellicht iets voor de komende feestdagen bij het diner of als kado voor een goede vriend.

        Dit is: 5) La Putere Feteasca Neagra Reserva.  Deze kost € 45,00 per doos.


Uw bestellingen kunt u  doorgeven t.m. 17 maart a.s. via emailadres shrmoordrecht@gmail.com
U kunt daarvoor ook de hieronder staande bijlagen gebruiken.

Wij proberen daarna zo snel mogelijk te bezorgen.

 

2017 Roemeense wijnen - beschrijvingen.p
Adobe Acrobat document 507.8 KB
2017 Roemeense - bestelformulier pasen.p
Adobe Acrobat document 478.1 KB

Sponsor diner op 27 februari 2017

Graag melden we u dat we op vrijdag 24 februari 2017 weer een sponsordiner gaan organiseren in Het Praathuis, ‘t Weegje te Waddinxveen.

Het exacte programma en de kosten weten we nog niet, maar het is een mogelijkheid om op een gezellige manier weer nieuwe informatie van onze stichting te weten te komen en ons te sponsoren.

 

Het is fijn als u uw belangstelling voor deze avond al door zou willen geven.

Dat kan via ons e-mail adres shrmoordrecht@gmail.com of een telefoontje naar 0182-374849

Wijnactie 2016 / 2107


De wijnactie voor de kerst 2016 was een groot succes. Bij elkaar zijn er bijna 40 dozen met wijn verkocht. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Hartelijk dank voor uw bestelling.

Wilt u nog meer, of spijt niet meegedaan te hebben, met Pasen doen we weer een actie.

Beschrijving van de wijnen voor de wijnactie 2016
2016 Roemeense wijnen - beschrijvingen.p
Adobe Acrobat document 337.1 KB
Bestelformulier voor de wijnactie 2016
2016 Roemeense wijnen - bestelformulier.
Adobe Acrobat document 276.9 KB

Bericht van Stichting Hulp aan Roemenië Moordrecht

 

Van 26 tot en met 31 mei 2016 heeft een groep uit Moordrecht een reis gemaakt naar Roemenië. Ze bezochten de contactgemeente Baratos (Brates), maar ook Kőrispatak (Criṣeni) en Etéd (Atid) om bekenden te bezoeken en te kijken naar mogelijke nieuwe projecten of hulpmogelijkheden namens de Stichting. De groep is die dagen opgetrokken met ds. Frans Bos en het predikanten echtpaar ds. Barna en Maria Bòné uit Baratos.

Hierbij enkele bijzonderheden vanuit Baratos.

Vorig jaar zijn er kleding, verbandmiddelen en andere medische materialen verstuurd naar Baratos. Ze zijn daar erg blij mee, zeker ook met de verbandmiddelen ed.

Het melkmachineproject en het melktankproject draaien prima. Ook in Roemenië  is de melkprijs erg laag, maar door de eigen melktank ontvangen de boeren ca. 30% meer voor de melk dan andere boeren. Deze projecten lopen al met succes vanaf 2002. Het gerenoveerde cultureelhuis ziet er nog prachtig uit. Het gebruik / verhuur zou wel wat omhoog kunnen. De nieuw gekozen burgemeester heeft toegezegd dit meer te gaan promoten en hieraan extra aandacht te geven. De vertrokken burgemeester heeft dit helaas nooit gedaan.

In de kerk lopen de nodige werkzaamheden. Het orgel wordt hersteld, de elektriciteit wordt vernieuwd, de vloer is vernieuwd en rondom de kerk is bestrating aangebracht.

Er is begonnen met de aanleg van riolering in het dorp. Waterleiding is er nog steeds niet. De goedkeuring en aanbesteding daarvan lopen nu. Een gecombineerde aanleg is daardoor niet mogelijk, de oorzaak is o.a vertraging door bureaucratie.

In Baratos zijn er ontmoetingen geweest met de vorige en nieuwe burgemeester en met de kerkenraad.

 

Kati, de dochter van dominee Bòné, is sinds twee jaar predikant in de gemeente Kőrispatak en haar man Levi is predikant in het naastgelegen dorp Etéd.

Er is daar gekeken of we hulp kunnen bieden in de dorpjes van dit jonge predikantenechtpaar.

Ze waren blij verrast toen dit besproken werd. Concreet zijn de volgende plannen gemaakt. Het komende kledingtransport zal naar Kőrispatak gaan en de kleding zal daar op dezelfde manier gedistribueerd worden zoals dit in Baratos gedaan werd.

In Kőrispatak worden nu de kinderkerk en ander activiteiten, buiten het kerkgebouw, gehouden in de ruimte van de pastorie, daar waar ook de houtkachel, het stookhout ed. staan. Een stookhok dus, een lage ruimte zonder ramen en stoelen in een kring.

Er is een plan om een nieuwe ruimte te bouwen, waarvan de eerste tekeningen getoond werden. Verdere uitwerking van het plan moet nog plaatsvinden. De Stichting, samen met bekende sponsoren en nog te zoeken sponsoren, willen dit project gaan ondersteunen.

 

Verder hebben de reizigers Zoltan Juhasz met zijn familie en natuurlijk veel bekenden uit het dorp Baratos ontmoet. Het was goed om elkaar na lange tijd weer te zien.

Ook zijn er nog bezoeken gebracht aan het strohoeden museum in Kőrispata, een zoutmijn in  Parajd (Praid) en een expositie van schilder Csontváry in Csíkszerda (Miercurea Ciuc).

Het was een reis om met veel plezier op terug te kijken.

 

 Door o.a. het bezoek aan Roemenië heeft de Stichting concreet de volgende plannen:

·         Doorgaan met het verzamelen van gebruikte kleding, medische goederen,  incontinentie materiaal e.d. om dit te versturen naar Kőrispatak.

·         Sponsoren zoeken en acties houden voor de realisatie van een bijgebouw/kinderkerkruimte in Kőrispatak.

·         Geld beschikbaar blijven stellen voor de jaarlijkse kerstgeschenken voor bejaarden en kinderen in Baratos.

 

Dus zoekt u nog een doel voor uw gebruikte kleding en heeft u nog verbandmiddelen, incontinentie materiaal e.d. in bezit die overgebleven zijn om wat voor reden dan ook, wilt u dan aan ons denken alstublieft?

Ook geldelijke bijdragen in de vorm van sponsoring, zijn zeer welkom om onze overige activiteiten te kunnen uitvoeren.

Voor vragen en meer informatie kunt u een mail sturen naar shrmoordrecht@gmail.com. Voor gebruikte kleding e.d. kunt u contact opnemen met Jan la Grand tel 0182-372686.

 

 

Namens het bestuur van de Stichting Hulp aan Roemenië Moordrecht.

Roemeniejournaal

 

Al jaren staat er bij de Stichting Hulp Roemenië Moordrecht in de maand oktober de oliebollenactie op de agenda.

Tot onze spijt moeten wij u helaas melden dat het bestuur heeft besloten om met deze actie te gaan stoppen.

Na de oliebollenactie van 2014 kwamen we er in de evaluatie achter, dat het steeds moeilijker wordt om voldoende vrijwilligers te vinden die de oliebollen voor ons willen verkopen. Ook hebben wij vorig jaar niet alle bestelde oliebollen kunnen verkopen. Dan zou je denken, minder bestellen, maar helaas zijn wij gebonden aan een minimale bestelhoeveelheid bij onze bakker.

Meerdere vrijwilligers, die ons al die jaren fantastisch hebben geholpen, hebben eerder dit jaar al aangegeven dat zij niet meer bereid, of in staat, waren om ons ook dit jaar weer te helpen.

In de vergadering van woensdag 23 september heeft het bestuur, na goed overleg, dan ook besloten om deze actie niet meer te organiseren. De oliebollenactie staat al ruim 20 jaar op de agenda bij de Stichting, dus u kunt ervan uit gaan dat we dit besluit niet zomaar hebben genomen.

 

Nogmaals onze hartelijke dank aan al die mensen die ons jaar in jaar uit, hebben geholpen met alle werkzaamheden rondom deze actie. Zonder vrijwilligers is het niet mogelijk om zoiets te organiseren.

 

 Namens de Stichting,

Jolanda Koppenaal

 

Roemeniejournaal

 

Het is alweer even geleden dat wij u hebben laten weten wat wij binnen de SHRM aan het doen zijn.

 

Op dit moment zijn wij bezig met het voorbereiden van een transport naar Baràtos. Het transport zal in ieder geval in juni gaan plaats vinden. De juiste datum is op moment van schrijven nog niet bekend.

 

De Stichting wil nog steeds graag een steunpunt- en uitgiftedepot opzetten en probeert hiervoor zoveel mogelijk medische hulp- en verbandmiddelen te verzamelen. Goederen zijn nog steeds van harte welkom zoals: rolstoelen, looprekjes, krukken, rollators, postoelen, douchestoelen, incontinentie materialen, verbandmiddelen, enz. Ook kunt u uiteraard nog kleding inleveren, wat in Baràtos nog steeds zeer welkom is.

Hebt u iets beschikbaar van bovengenoemde materialen en goederen en u vindt Roemenië een passende bestemming daarvoor, neem dan a.u.b. contact op met dhr. J. La Grand (0182-372686).

 

Namens het bestuur

Jolanda Koppenaal

 

Kerstmarkt 2014

 

De Kerstmarkt van 12 december heeft het prachtige bedrag van € 1.484,25 opgebracht.

 

 

 

 

Baratos dienst

 

Op zondag 26 oktober vond de jaarlijkse Baratos dienst plaats in de Dorpskerk. Samen met heel veel gemeenteleden en gasten konden we luisteren naar een mooie schriftlezing, in het Hongaars, verzorgd door Andrea Gazda. Andrea heeft altijd in Baratos gewoond, maar woont nu met haar gezin in Nederland.

Aan het eind van de dienst werd er door de Stichting een glaasje palenka aangeboden. De opbrengst van de gehouden collecte is op moment van schrijven nog niet bekend, maar toch alvast bedankt voor uw gift.

 

Oliebollen verkoop 2014

Op woensdag 22 oktober jl. was onze jaarlijkse oliebollen verkoop. Vanwege de herfstvakantie, konden we helaas geen beroep doen op onze “vaste” verkopers, maar na enig speurwerk stond er weer een sterk team paraat! De oliebollen actie houdt niet alleen de verkoop van de oliebollen in, maar ook het organiseren van medewerkers die in de ochtenduren, vanaf 08.00 uur, bereid zijn om in totaal 5000 stuks te verpakken in zakjes van 5 stuks! Dames en heren hiervoor onze hartelijke dank! Na ongeveer 1,5 uur rapen zaten we om 09.45 uur aan de koffie met natuurlijk een overheerlijke oliebol! Gelukkig de oliebol heeft de smaaktest doorstaan! De verkopers konden dus met een gerust gevoel op pad. Inmiddels was de kraam op De Smidse ook al ingericht, dus daar kon de verkoop ook gaan starten. De verkoop liep goed en ook de huis-aan huis verkoop, maar toch aan het eind van de dag waren nog niet alle oliebollen verkocht! Het bestuur van de Stichting heeft toen besloten om de oliebollen, die over waren, te schenken aan de Voedselbank in Gouda. Hiervoor gaat onze dank uit naar Koos Rijlaarsdam die de oliebollen bij de Voedselbank heeft bezorgd. De opbrengst van deze actie is het mooie bedrag van € 1578, =. Onze hartelijke dank aan een ieder die hieraan een steentje heeft bijgedragen.

 

 

 

 

Transport naar Baràtos

 

Evenals vorig jaar organiseren we nu weer een goederentransport naar Baràtos. We hebben de afgelopen periode weer zo’n 50m3 aan kleding en andere goederen  ontvangen. Alle gevers hartelijk dank hiervoor.

 

Zoals we ook al eerder hebben geschreven, verzamelen we medische hulp- en verbandmiddelen voor het opzetten van een steunpunt- en uitgiftedepot van deze hulpmiddelen in Baràtos. We hebben ondertussen enkele rollators, een rolstoel, twee douchestoelen en een po-stoel ontvangen. Meer goederen zijn nog steeds van harte welkom zoals : rolstoelen, looprekjes, krukken, rollators, po-stoelen, douchestoelen, incontinentie materialen, verbandmiddelen, enz. Ook kleding kan nog steeds ingeleverd worden.

 

Het transport met onze Roemeense chauffeur staat gepland op zaterdag 24 mei a.s..

 

Heeft u iets beschikbaar van bovengenoemde  materialen en goederen en u vindt Roemenië een passende bestemming daarvoor, neem dan a.u.b. contact op met Jan La Grand tel 0182 372686 of met ondergetekende. Dit geldt ook voor opmerkingen en vragen in het algemeen.

 

Huwelijk Kati en Levi.

Dochter Kati van het predikanten echtpaar Barna en Maria Bóné uit Baratos is op vrijdag 8 augustus 2014 in Aiud Roemenië getrouwd met Levi Gilyén.

Kati is tot 1 september vicaris geweest bij een kerkelijke gemeente in Cluj-Napoca op 70km van Aiud en Levi was tot 1 september vicaris bij de kerkelijke gemeente Aiud. De ouders van Levi wonen in Lopadea Nouă op ca 10km vanaf Aiud. Afstand van deze plaatsen tot Baratos, onze zustergemeente is  ongeveer 300 km. Dat is ook de reden dat alles in en nabij Aiud gehouden is.

 

De zaal/gebouw waar het feest gehouden werd, was afgehuurd door het bruidspaar. Alles wat nodig was werd door de families en vrienden verder verzorgd, zoals:

 • Stoelen, tafels, kleden enz.

 • Zaal aangekleed en later weer opgeruimd.

 • Alles gereed gemaakt voor de maaltijden, zo zijn er 70 kippen en een varken geslacht, wijn gemaakt en gebotteld, salades gemaakt, aardappelen geschild enz.

  De gekozen getuigen voor dit huwelijk begeleiden Kati en Levi de hele dag. Voor Kati waren dat haar oom Sandor en tante Arnico en voor Levi een bevriend echtpaar. De vrouw van dit echtpaar was net bevallen en liet daarom verstek gaan.

  De feestelijkheden begonnen op vrijdagmiddag om 15:30u bij het huis van Levi’s ouders. Het was op dat moment prachtig weer.

  De genodigde gasten en buurvrouwtjes verzamelde zich buiten bij dit huis. Het was een bonte verzameling van mensen. Kati met haar getuigen kwamen uit het huis en door een aanwezige man werd er een lang epistel voorgelezen, wij denken aan een soort dorpsaankondiging. Er werd een soort afscheid genomen van broer en ouders.

  Daarna vertrok het gezelschap met auto’s naar het gemeentehuis, wat een paar honderd meter verderop gelegen was. Daar werd door de burgemeester het burgerlijk huwelijk voltrokken. Het gemeentehuis was maar klein, de helft van de aanwezigen konden niet naar binnen. Deze plechtigheid duurde ongeveer een half uur.

  Met een stoet van ca. 20 auto’s zijn we vertrokken naar de kerk in Aiud. Nog in het dorp werd tot 3 keer toe de weg geblokkeerd door kinderen met een over de weg gespannen touw. De oom van Kati ging telkens in onderhandeling met de kinderen om te mogen passeren. Zo probeerde de kinderen aan deze trouwerij een zakcentje over te houden. Ondertussen was het gaan regenen, dus aangekomen bij de kerk waren de paraplu’s noodzakelijk.

  In de hervormde kerk van Aiud werd het kerkelijk huwelijk geleid en ingezegend door een andere oom van Kati nl. Juasz Tamas, tevens hoogleraar op de theologische faculteit van Cluj-Napoca.

  In de kerk waren ruim 150 mensen aanwezig. Bij aanvang en bij het eind van de dienst zijn er enkele liederen gezongen. Waarschijnlijk waren het bekende liederen, want velen zongen uit volle borst mee zonder liturgie of liedboek.

  De dienst duurde ongeveer 45 min, we hebben er geen woord van kunnen verstaan, maar dominee Tamas schijnt een hele mooie boodschap aan het bruidspaar meegegeven te hebben. Dit was voelbaar en merkbaar.

  Na deze dienst ging het hele gezelschap naar de feest locatie in Aiudul de Sus, een paar km buiten Aiud. Er werden hier 280 gasten verwacht. Bij binnenkomst werden alle gasten verwezen naar hun tafels, welke allen van een nummer waren voorzien.

  Daar werd de trouwerij gevierd met muziek en eten en drinken in overvloed. We begrepen dat het feest tot zaterdagmorgen 07u00 heeft geduurd, maar er waren wel gasten die eerder weggegaan zijn (wij ook). Daarna hebben de families en vrienden direct de gehuurde zaal opgeruimd. Deze mensen zochten uiteindelijk om 10u in de morgen voor een paar uurtjes hun bed op .

  Op zaterdagmiddag hebben we met de families nog een picknick gehad en nog de heerlijke restjes van de bruiloft verorberd.

   

  Petra en ik waren voor de bruiloft uitgenodigd en hebben de vakantie gecombineerd met het bijwonen van deze feestelijkheden. Wij zijn op donderdagmiddag in Aiud aangekomen en op maandagmorgen weer verder gereisd. Het was voor ons een hele leuke en bijzondere ervaring om deze bruiloft mee te maken. Tevens brengen we hierbij de hartelijke groeten uit Roemenië over aan alle vrienden en bekenden.

  Enkele foto’s van de bruiloft kunt u zien op www.shrm.nl.


 

 

 

 

Nieuw bestuurslid

 

Het bestuur is blij u te melden dat we Marja Boom bereid hebben gevonden om het secretariaat  van de Stichting op zich te gaan nemen. De betrokkenheid met Roemenië van Marja en René gaat al vele jaren terug. Klussen in en transporten naar Roemenië waarbij René van de partij was. Maar ook als logeeradres bij Marja en René van enkele personen tijdens een bezoek van een grote groep uit onze zustergemeente Baràtos, die ondergebracht zijn bij gezinnen in Moordrecht. Marja, hartelijk welkom.

 

Roemenie avond SHRM 8 november 2013.pdf
Adobe Acrobat document 3.4 MB

RECENT
 

SPONSORDINER 8 november jongstleden.

We kijken terug op een gezellige avond met elkaar in restaurant “Het Praathuis” bij ‘t Weegje te Waddinxveen.

Hieronder de presentatie.

 

 

RECENT
 

GESLAAGDE ACTIE: 30 oktober 2013 Oliebollenactie!

Om 08.00 uur waren er weer een aantal dames bereid gevonden om ons te helpen bij het inpakken van de losse oliebollen. Even een flinke klus, maar vele handen maken licht werk en zo konden we rond half 10 onze eerste oliebol proeven bij een kopje koffie.

Alles ingepakt , opgeruimd en gereed voor de verkoop de hele dag.

Inmiddels was om 08.30 uur de verkoop al gestart in onze kraam op De Smidse en we kregen (gelukkig) dan ook regelmatig een belletje in De Stee met een hulpkreet “De oliebollen zijn bijna op!”

’s Morgens hebben er een aantal mensen de bedrijven bezocht op ’t Ambacht en de mensen die buiten het centrum van Moordrecht wonen. De hele dag was het dan ook een zoete inval bij De Stee, waar vanaf 16.30 uur de vrijwilligers weer verzamelden om te gaan starten met de huis-aan-huis verkoop.

Petje af voor deze mensen, die door weer en wind, ons ieder jaar weer helpen met de verkoop. Gelukkig was het deze dag, na storm en regen aan het begin van de week, schitterend weer! De Stichting hoopt dan ook dat we volgend jaar weer een beroep op deze mensen mag doen, om ons te helpen bij deze activiteit.

Om 18.00 uur waren alle oliebollen weg uit De Stee, en nu maar hopen dat men met lege tassen terugkwam van de verkoop. Gelukkig bleek dit ook het geval en konden we om 19.30 uur de kas op gaan maken. We hebben deze fantastische dag mogen afsluiten met een mooie opbrengst van € 2050,=.

 

Nogmaals alle vrijwilligers die ons deze dag hebben geholpen, heel hartelijk dank hiervoor!

 

 

AGENDA
De Stichting heeft voor de komende tijd de volgende activiteiten op het programma staan: 

 

 

12 december 2014: Kerstmarkt

In de Dorpskerk te Moordrecht (kerklaan 12) is van 12.00 tot 18.00 de jaarlijkse kerstmarkt. Zoals ieder jaar worden er kerststukken, erwtensoep, worsten, wijnen en nog veel meer producten aangeboden.

 


 

 

 

GESLAAGDE ACTIES

We kijken afgelopen periode terug op een aantal geslaagde acties en activiteiten.

 

Mei 2013: radio interview

Op zondag 12 mei zijn bij omroep Zuidplas namens SHRM Wil Verdoold en Jeanette Lok-Vuijk geinterviewd over de werkzaamheden van de stichting.

 

Mei 2013: transport naar Bárátòs

Afgelopen mei is ook weer een vrachtwagen vol met goederen naar Bárátos gegaan. Naast kleding en stoelen (voor het cultureel centrum) waren ook andere zaken zoals een koelkast en enkele medische hulpgoederen verzonden. De spullen zijn goed aangekomen en hebben een juiste bestemming gekregen.

 

September 2012: bezoek aan Roemenië

In de nazomer van 2012 zijn we met 12 personen afgereisd naar Roemenië. Het was een uiterst geslaagde reis, inclusief het bijwonen van de opening van het gerenoveerde culturele centrum te Bárátòs.

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF
De Stichting geeft enkele malen per jaar een nieuwsbrief uit. Bárat, is de naam van dit digitale exemplaar dat de Stichting speciaal voor haar 'Vrienden' uitgeeft. De laatste editie van de Bárat wordt hieronder als download aangeboden.
 

Barat december 2014.pdf
Adobe Acrobat document 571.6 KB
Barát november 2013
Barát 2013 nr2 SHRM.pdf
Adobe Acrobat document 950.9 KB
Barát maart 2013
Barát 2013 nr1 SHRM.pdf
Adobe Acrobat document 551.3 KB