ACHTERGROND ROEMENIË EN BÁRÁTÒS

 

Roemenië


In verhouding tot Nederland heeft Roemenië een oppervlakte die bijna zes keer zo groot is. Het land heeft 22,3 miljoen inwoners. Zowel in het noorden als in het zuiden grenst Roemenië aan de Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië. In het zuiden kent Roemenië een landsgrens met Bulgarije en Servië. Ook Hongarije is een buurland van Roemenië. Het land bevindt zich aan de zuidwestkant.

 

Transsylvanië
De Stichting richt zich met de hulp aan Roemenië met name op Transsylvanië. Dit is een historische regio in het noordwesten van Roemenië. Al vele jaren onderhoudt de Hervormde Gemeente te Moordrecht contacten met de gemeente Bárátos. Deze plaats is ook gelegen in Transsylvanië. Ook nu de Stichting zelfstandig opereert in samenwerking zijn de contacten met de gemeente Bárátos in tact gebleven. Dit resulteert in het steeds verder en beter uitbouwen van de diverse  projecten.

 
Een deel van de inwoners van Transsylvanië beschouwt zich als etnisch Hongaar. Gedurende lange tijd hoorde Transsylvanië dan ook tot Hongarije, iets dat o.a. tot uitdrukking komt in de cultuur en de geproken taal. De Hongaren zijn in twee grote groepen te verdelen: de zogenaamde Széklers in Oost-Transsylvanië (Tirgu Mureş) en de overigen die met name in Midden en Noordwest-Transsylvanië wonen (Cluj-Napoca, Arad, Oradea en Satu Mare).